18.10.2021
Huoneentauluihin pisteltiin ajatuksia ja tekoja ilmastonmuutosteemalla
Suomen käsityön museo haki syksyllä modernien huoneentaulujen tekijöitä niin ammattilaisten kuin harrastajien keskuudesta osaksi Pehmeitä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi -näyttelyyn museon Näytönpaikkaan. Osallistujia saatiin mukaan koko valtakunnan alueelta ja jopa ulkomailtakin yksi.
Kirjontaa on aina käytetty enemmän tai vähemmän näkyvään viestintään, ja näyttelyn taustaideana toimivatkin perinteiset tekstiiliset huoneentaulut. 1920–1930-lukujen huoneentauluissa viestittiin ruusuin ja korulausein elämänohjeita ja -arvoja, usein kotia, uskontoa ja isänmaata puolustaen. Nyt sata vuotta myöhemmin, halusimme päivittää huoneentaulujen sanoman ja haastoimme kaikki mukaan valmistamaan 2020-luvun huoneentauluja, jotka muistuttavat meitä päivittäin isoista ja pienistä valinnoista ja teoista, joita voimme tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Näyttelyyn ilmoittautui mukaan 31 tekijää ja onkin hienoa nähdä, että ilmastonmuutos herättää keskustelua niin taiteilijoiden, käsityöläisten kuin harrastajienkin parissa. Koska käsityö on hidasta, on sen keinoin tehty viesti merkkinä kiinnostuksesta ja aktiivisesta välittämisestä. Näyttelyhaussa annetiin mahdollisuus osallistua joko käsintehdyllä huoneentaululla tai digitaalisella versiolla. Yllätys olikin, että melkein kaikki näyttelyyn osallistujat halusivat tehdä juuri perinteisen, tekstiilisen, käsin kirjoen valmistetun huoneentaulun. Pehmeitä tekoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi -näyttelyn teoksissa materiaalikirjo on kalannahkasta kengänpohjalliseen ja muoviin. Yleisimmin teoksen pohjana käytettiin vanhaa tekstiiliä, kuten pyyhettä, ja annettiin näin vanhalle uusi, tärkeä merkitys. 
”Museo halusi näyttelyhaulla tarjota alustan, missä jakaa huolensa ympäristön tilasta ja näyttely onkin osa museon vuoden 2021 kestävän kehityksen toimenpiteistä”, kertoo Suomen käsityön museon museolehtori Raija Manninen. ”Siksi osallistujia mm. pyydettiin lähettämään kevyt, tekstiilinen huoneentaulutyö postitse kirjekuoressa niin, että voimme palauttaa työt samassa kuoressa.” Osallistujat näyttelyyn ovat ympäri Suomea ja saatiinpa mukaan osallistuja Hollannistakin. Osa osallistujia lähetti näyttelyyn useamman työn ja yksi tekijöistä oli selvästi inspiroitunut hakuilmoituksessa esillä olleesta Irja Koskenohin Kullaan Kosken kansakoulussa 1927 valmistamasta huoneentaulusta ”Kaiu kaiu kaikille: ostettu oot syntinen”, joka kuuluu museon kokoelmiin ja tehnyt modernin sisaren viestillä ”Sielu soimattu saastuttajan”. 
​​​​​​​https://www.craftmuseum.fi/nayttelyt-ja-tapahtumat/vaihtuvat-nayttelyt/naytonpaikka/pehmeita-tekoja-ilmastonmuutoksen
Näyttelyyn osallistujat:
Maiju Ahlgrén, Helsinki       
Ariadna Donner, Iivantiira       
Christa Eloranta, Sastamala
Suvi Hakala, Oulainen
Minna Hankala-Vuorinen, Tampere      
Mira Heinonen, Oravasaari  
Sirpa Hannele Heinonen, Kouvola       
Hanna Henttinen, Pori               
Kati Kallionsivu, Varkaus       
Riina Karvonen, Espoo          
Pirjo Kuisma, Turenki
Marika Kuitunen, Kerava         
Tiina Lamminen, Tampere      
Kati Laurila, Jyskä            
Kaisa Luoma-aho, Jyväskylä    
Piia Myllyselkä, Jyväskylä    
Inka Mäkiö, Turku           
Hanna Einari, Jyväskylä    
Riitta Oittinen, Helsinki       
Hanna Paasiharju, Helsinki       
Mari Perttola, Akaa             
Leena Pitkäniemi, Saukkola     
Ursula Rautell, Jyväskylä    
Marjut Rautiainen, Palokka      
Vilma Tammelin, Jyväskylä    
Reija Teerimäki, Tikkakoski   
Hanna Tynkkynen, Amsterdam  
Niina Vehmaa, Vaajakoski  
Nina Virkalahti, Jyväskylä    
Tarja Wallius, Kuopio

You may also like

Back to Top